2011. december 18., vasárnap

mézi

Szia, kicsit megkésve, de annál nagyobb lelkesedéssel adom át neked a karácsonyi mézeskalács gyártását!

Hozzávalók:
1 kg liszt
50 dkg méz
20 dkg margarin
30 dkg kristálycukor
2 evőkanál baracklekvár
4 tojás sárgája
2 dkg szalakáli (amit 2 evőkanál langyos tejben oldj fel)
1 teáskanál szódabikarbóna
1-1 mokkáskanál őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
1 citrom reszelt héja

A lisztbe kockázd bele a nem hideg margarint (mielőtt használod, vedd ki a hűtőből 3-4 órára), tedd hozzá a cukrot, és morzsold össze, hogy ne legyen benne nagyobb darab vaj. Szórd bele az összes fűszerkeveréket, reszeld bele a citrom héját, majd egy kicsit keverd össze.


Önts bele a mézet, tedd bele a tojás sárgáját, a tejben feloldott szalakálit, lekvárt és kezdd el összegyúrni. Ez egy jó kemény massza lesz, ha ügyesen csinálod. Az alábbi képen láthatod, milyen állagúnak kell lennie.



Takard le folpackkal és tedd be 1 napra a hűtőszekrénybe, hogy összeszokjanak egymással a hozzávalók. :)
Nagyon fontos, hogy várd ki az 1 napot, mielőtt tovább dolgozol vele, mert különben nem lesz az az igazi mézeskalács illata, állaga, íze... stb.
Ha kivetted, egy őrült kemény masszád lesz, úgyhogy addig míg ez kb 3-4 óra alatt megadja magát, addig szerintem csinálj magadnak egy illatos fürdőt, vagy nézz meg 1 jó filmet, vagy hógolyózz... :)

Aztán ha kipihented magad, formázz belőle rudat, de nagyon fontos, hogy jó alaposan lisztezd az asztalt, vagy pultot, vagy valamit, de NE FA gyúródeszkán csináld, mert arról az életben nem szeded fől. (gondolom a méz vissza akar menni az odúba, ahol a méhek csinálták...)



Rudacskát darabold fel éles késel, csinálj belőle gombócot és folyamatosan lisztezve nyújtsd ki vékonyra (a vékony azt jelenti, hogy ha a tenyereddel megmozgatod a tésztát, picit szétszakad).
Aztán tetszés szerinti formákat szaggass ki belőle, de a formát is mindig mártsd bele lisztbe.
Most már gyújtsd be a sütőt, magas lángon mehet nyugodtan, és a tepsibe kenj 1 pici étolajat, hogy ne ragadjon bele a tészta.

Ne rakd túl közel őket egymáshoz, mert hozzá vannak szokva, hogy egy csomó ideig együtt voltak a hűtőben, és mindenképpen össze akarnak megint ragadni.

A tojás fehérjéből vegyél ki kb 3 evőkanállal, rakd bele egy bögrébe és villával verd fel egy kicsit, hogy meg tudd kenni a mézik tetejét, így szép fényesek lesznek.


Na, most már mehet is a meleg sütőbe. Nagyon rövid idő kell neki, hogy kész legyen (kb 6-10 perc, attól függ, milyen forrón süt a sütőd). Ha kész, akkor szép arany színű lesz. Várd meg, hogy majdnem hidegre hűljön, mielőtt kiveszed a tepsiből, mert melegen összetörik (én gömbölyű késsel szoktam alányúlni, és pikk-pakk kijön).

Ne ijedj meg tőle, ha kőkemény lesz, mikor kiveszed a tepsiből, így legalább tudod írókázni.
Mire karácsonykor ajándékozol belőle szeretteidnek, már finom puha, ehető lesz!

Az írókához a maradék kb 2 tojás fehérjét keverd ki annyi porcukorral, hogy jó kemény masszát kapj. Vigyázz! Ne verd fel a tojásfehérjét, csak keverd. Töltsd bele például 1 szendvicses zacskóba és vágj rá iciri-piciri lyukat (én körömvágó nagyon éles kisollóval szoktam) és innentől már csak a fantáziád dolgozzon, meg a kis kezed! Egymás mellé tedd a méziket, kb 1 nap alatt szárad rá tökéletesen a tojásfehérje.

Nem nehéz, viszont nagyon finom és látványos! Jó munkát kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése