2011. december 12., hétfő

gesztenyeleves

Szia ezen az álmos hétfőn!

Gondolkodtam rajta, mi finomat ajánlhatnék neked karácsonyra, amit pikk-pakk elkészíthetsz és nem kell beesned a konyhából a fa alá hulla fáradtan.

Szerintem 1 finom gesztenyelevessel ragyoghatsz :) Ez az adag kb. 4 személynek elegendő!
Kell hozzá:
fél kiló pulykamell
2 evőkanál étolaj
ízlés szerint só, bors
csipet szerecsendió
1 db 25 dekás gesztenyemassza
fél liter főzőtejszín
1 leveskocka

Elkészítés:

A pulykamellet vágd fel apró darabokra (az apró az kb 1x1 centis kocka, vagy valami hasonló forma), és mosd meg hideg vízzel. Ne hagyd benne, mert akkor kiázik a husi íze.

Vegyél elő egy kb 3 literes lábost (azért kb 3 literest, mert 1 személy adagja levesből kb fél liter), és még kell hely a belevalóknak is.

Tegyél bele 2 evőkanál étolajat, kezdd el melegíteni lassú tűzön, tedd a lábas felé a kezed, és ha már érzed a hőt, melegszik az olaj. Zuttyantsd bele a kockahusikat és kezdd el kavargatva pirítani.

VIGYÁZAT!!!!!! Semmiképpen ne legyen forró, sülő, hömpölygő az olaj, mert szana-szét fog fröccsenni és jól megégeted magad!

 Egyszer csak (kb 3-4 perc) kifehérednek a husik, akkor vedd le a tűzről, tegyél bele kb 1 kávéskanál sót, tekerj rá borsdarálóval 3-4 tekerés borsot (ha nincs borsdarálód, akkor kb fél mokkáskanál őrölt fekete borsot), és egy csipet szerecsendiót. Kavard össze, majd öntsd fel kb 2,5 liter meleg vízzel.

Ha felfőtt, tegyél bele 1 leveskockát, vagy 1 kávéskanál delikát-féleséget, hogy szép színe legyen.

Fedő alatt főzzed. Azért kell fedő alatt főzni, hogy amennyire lehetséges, ne párologjon el az illat és az íz, hanem bezárjuk a lábosba.

Amíg a husi puhul, törd össze egy tálban a gesztenyemasszát, fokozatosan add hozzá a főzőtejszínt, hogy finom krémes legyen az állaga. Mire ezzel megleszel, a husi is megpuhul (kb 15 perc kell a húsnak).

Aztán a gesztenyekrémre merj 1 leveses merőkanál lét, ez azért fontos, hogy "összeszokjon" a hideg gesztenyekrém a meleg levessel és ne legyen csomós. Szépen kavargasd ezt is, tehetsz még hozzá 1-2 merőkanál leveslét, majd lassan csorgasd bele a krémet a levesbe és folyamatosan kavard közben.

Főzd össze kb 2 percig, folyamatos kavargatás mellett, majd vedd le a tűzről.

Feltétlen kóstold meg, hogy milyen íze lett, ha sósnak érzed, javíthatod pici mézzel. Ha túl édes, akkor tegyél bele még pici sót, ha jellegtelen ízűnek találod, még pici szerecsendióval javíthatod.

Forrón tálald, az én családom nagyon szereti.

Jó étvágyat hozzá!

A következő napokban még fogok ajánlani neked pár borzasztó egyszerű, olcsó, de kiváló finomságot, amivel még ünnepibbé teheted a karácsonyt.

Azért gondoltam, hogy már most írok neked karácsonyi recepteket, hogy amiben nem vagy biztos, tudj esetleg egy "főpróbát" tartani, hogy hogy sikerül. És ha valami nem megy, tudsz ide írni nekem, segítek.

További szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése